elemental & nissen gozlaff propose a tower with a forest-like facade for the BIS headquarters in Basel

New BIS headquarters from Elemental & Nissen Wentzlaff

In 2021, the Bank for International Settlements (BIS) launched an international architectural competition for the development of its projects. Baselbased headquarters. Participants were invited to create a design to replace aging buildings that now house around 600 employees: the Martin Burckhardt-designed Tower building, opened in 1977. mario on the boat– The designed building at Aeschenplatz, as well as four additional outdated and inefficient buildings. In addition, the proposal will need to provide a concept for modern facilities to accommodate the expansion of global meetings and the increase in activities, creating a campus-like environment. work environment for employees and visitors.

In December 2022, BIS announced that the 11-member jury unanimously selected the collaboration between offices. Chile-based architectural practice Elemental and Swiss firm Nissen Wentzlaff Architekten as the winning design.


design by Martin Burckhardt proposes a second tower to join the existing one | all images courtesy of Elemental and Nissen Wentzlaff Architekten.

innovative and sustainable design enlarges Basel’s skyline

Teams at Elemental meet innovative and sustainable design (find more here) and Nissen Wentzlaff Architekten (find more here) proposed by Martin Burckhardt a second tower on the site of the BIS headquarters to join the existing tower. The Jury felt that the proposed design had the potential to contribute to Basel’s growing skyline and was a good response to the planned development in the surrounding neighbourhood. The proposal contrasts elegantly with the architectural expression of the existing tower and complements the footprint of Burckhardt’s original design. The design was also appreciated for its heavy use of wood and its ‘forest-like’ façade.

‘BIS is grateful to the members of the jury and all companies participating in the competition.’ The company shares an official statement on its website. “If the BIS decides to continue the winning design at a later stage, there will be a separate planning and approval process.”

elemental & nissen gozlaff propose a tower with forest-like façade for the new BIS headquarters in Basel
the proposed design had the potential to contribute to Basel’s growing skyline

elemental & nissen gozlaff propose a tower with forest-like façade for the new BIS headquarters in Basel
the proposal both contrasts and complements Burckhardt’s original design

elemental & nissen gozlaff propose a tower with forest-like façade for the new BIS headquarters in Basel
The design was also appreciated for its ‘forest-like’ façade.

elemental & nissen gozlaff propose a tower with a forest-like facade for the BIS headquarters in Basel
offer creates a campus-like work environment for staff and visitors

elemental & nissen gozlaff propose a tower with a forest-like facade for the BIS headquarters in Basel
the design is characterized by the extensive use of wood elemental & nissen gozlaff propose a tower with a forest-like facade for the BIS headquarters in Basel elemental & nissen gozlaff propose a tower with a forest-like facade for the BIS headquarters in Basel

project information:

name: BIS Site Development
architects: Elemental and Nissen Wentzlaff Architekten
Location: Basel, Switzerland

merto katsikopoulou I’m designing a boom

16 December 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *